formula-ra2

ФОРМУЛА РА дражеи 180 гр

Основата за позитивните ефекти кои ги добиваме при употреба на овој производ е неговиот состав, во кој значајно место завзема ензимот липаза, кој има уникатна способност да го вари восокот, а ова е корисно за здравјето на човекот.
Претпоставката дека липазата која ја има во овој производ екорисна за човековото здравје, датира уште од пред 100 години. Испитувањата за дејството на липазата прв започнал да ги прави рускиот научник - зоопатолог, имунолог и геронтолог Илија Илич Мечников (добитник на Нобеловата награда за медицина во 1908 година). Тој тргнал од тоа дека многу вируси и бактерии имаат заштитна мембрана, која по составот и својствата е слична со восокот, а тоа значи дека мембраната е многу отпорна на хемиски влијанија. Само хранливиот ензим - липаза може да го разложи восокот на поедноставни компоненти и на тој начин да ја уништат и главната одбрана на голем број микроорганизми (Proteus mirabilis, Klebsiella, Mycobacterium tuberculosis, Escherichia coli....). Оваа претпоставка на професор Мечников за корисноста на липазата, ја докажал и ја потврдил во својата докторска пракса. Доктор Ефрем Осипович Мухин, инаку колега на доктор Мечников успеал да се излекува од туберкулоза со помош на ензимот липаза добиен од пчелните производи. Доктор Мечников го користел овој ензим и за лекување на болестите на крвните садови и срцето.
Во традиционалната медицина кај словенските народи, многу одамна биле познати лековитите својство на липазата. Релативно неодамна беше откриено дека дури и во старите руски книги има рецепти од XVII век, каде овој ензим се советувал за лекување на белодробните болести, кај возрасни луѓе и жени кои немале деца. Сепак, оваа информација била внимателно чувана и била предавана само од генерација на генерација во семејствата на пчеларите и билкарите.
Денес е познато дека долготрајната употреба на ензимот липаза од пчелините производи во храната и козметиката, има позитивно влијание. Исто така е познато неговото позитивно влијание врз ткива и органите од човекот : прочистување на крвта и крвните садови, нормализирање на холестеролот (кој во основа има сличности со восокот), позитивното влијание на срцевиот мускул, општо го подобрува и го забрзува процесот на регенерација и има подмладувачки ефект врз ткивата.


Состав : високо квалитетен мед од северниот дел на Русија, прополис, полен, восок, ензим липаза, микросверична обвивка.

Терапевтски индикации :

• заедно со производите СОРБУС и ЕКСТРА-БЕФУНГИН, клучен производ во програмата за решавање на проблемите во организмот
• се препорачува за подобрување на микроциркулацијата на целото тело
• за подобрување на периферна циркулација (ладни раце, ладни нозе, трнење на прстите на рацете, трнење на прстите на нозете, боцкање....)
• постоперативно кај пациенти оперирани од субдурален хематом, анеуризми, тумори и цисти
• исклучително важен производ при состојби после мозочен удар
• исклучително е важен кај Sclerosis Multiplex, Alzheimer-ова болест, M. Parkinson
• при недостаток на најважните амино киселини, елементи во трагови, витамини и ензими
• за подобрување на работата на кардиоваскуларниот систем : нормализиарње на фрекфенцијата на срцето, стабилизирање на крвниот притисок, спречување на развојот на ангина пекторис и атеросклероза воопшто (да се подобри протокот на крв и да се прочистат ѕидовите на крвните садови)
• профилакса и лекување на туберкулоза
• кај болести на белите дробови, за подобрување на циркулацијата на крвта во заболените ткива
• зголемување на природниот имунитет и одбрамбените сили на телото
• кај плацентарна инсуфицинеција во текот на бременост
• кај машки стерилитет за подобрување на подвижноста на сперматозоидите
• заедно со производот ХЛЕБИНА се препорачува за зајакнување на телото на бремени жени, деца, возрасни лица
• рехабилитација на телото после хемо и радио терапија.

Начин на употреба :

Возрасни : по 1/2 - 1 кафено пластично лажиче 2 - 3 пати дневно се топи во уста, 30-40 минути пред јадење или 2 часа после јадење
Деца : од 1 до 3 години по 1/4 кафено пластично лажиче 2 - 3 пати дневно се топи во уста, 30-40 минути пред јадење или 2 часа после јадење
• од 3 до 7 години по 1/3 кафено пластично лажиче 2 - 3 пати дневно се топи во уста, 30-40 минути пред јадење или 2 часа по јадење
• од 7 до 14 години по 1/2 кафено пластично лажиче 2 - 3 пати дневно се топи во уста, 30-40 минути пред јадење или 2 часа по јадење.
Контраиндикации : индивидуална перосетливост на пчелни производи.

 

Регионален Директор за Македонија

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.Регионален Директор за Македонија

Др Боне Стеваноски
Специјалист психијатар

 Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 071/367-198

Мрежен директор и стручен консултант

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.

Др Анкица Росоклија др.сци
Специјалист и магистер по медицинска биохемија

Еmail:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 077/877-672

моб. 075/298-063

моб. 072/544-405

Офис Менаџер

 

Татјана Дејановска

Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

тел. 034/550-901 

моб. 078/364-501

 

 

 

.