ПОЛЕН (ЦВЕТЕН ПРАВ)

- збир на поленови зрнца (машки гаметофити) од цветните растенија, ситен прав збогатен со секрецијата од жлездите на пчелите и со нектар. За разлика од поленот на растенијата кои се опрашуваат со ветер, поленот собиран од пчелите, по правило не е алерген затоа што пчелите додека го собирааат и го обработуваат со ферменти (ензими), а овие ензими се причина за уникатното делување на поленот на човечкиот организам.
Поленот делува антиинфламаторно, го забрзува зарастувањето на раните, го стимулира растот и регенерацијата на оштетените ткива (посебно важно за црниот дроб) позитино делува во лекувањето на коронарната срцева болест, ревматска срцева болест, го нормализира срцевиот ритам, хипертензијата, хипотензијата, ја подобрува циркулацијата и ги зајакнува капиларите, посебно церебралните крвни садови, ја подобрува липидната размена.  

03

Во него се содржат речиси сите минерали кои ги има во крвта, посебно е извор на железо, бакар и манган. Со поленот младите пчели за неколку дена од ларва стануваат пчели (1500 пати го зголемуваат обемот). На пчелите работнички им помага за функција на жлездите кои произведуваат восок, на трутовите им е неопходен за правилен развиток и функција на половиот систем, матицата мора да добие полен, бидејќи е неопходен за производство на матичен млеч. Поленот е основен материјал за создавање на пергата (пчелин леб), која е резервна храна за преживување на пчелите во долгите и ладни сибирски зими.
Во 1991 година истражувачкиот тим на руските научници заедно со стручњаците од компанијата "Тенториум" работеле на испитување на "својствата на DNK-nukleaza". Овој тим открил, дека одредени ензими на поленот, влегуваат во јадрото на клетките на човекот и се вклучуваат во процесите на синтеза на клетките и на тој начин ги "реконструираат" оштетените ланци на DNK. Ова неколку пати го продолжува животниот век на клетката, а со тоа се подобрува и квалитетот на животот на човекот.
Поленот го има во поголем број на производи од компанијата "Тенториум" : ТЕНТОРИУМ ПЛУС, АПИ-СПИРА, ХИНАЗИ, АПИГРАНУЛА 2, О-ДЕ-ВИТ, АПИ-ЕЛИТЕ, ФОРМУЛА РА, ХЛЕБИНА и ЧЕРНИКА (БОРОВИНКИ).

Регионален Директор за Македонија

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.Регионален Директор за Македонија

Др Боне Стеваноски
Специјалист психијатар

 Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 071/367-198

Мрежен директор и стручен консултант

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.

Др Анкица Росоклија др.сци
Специјалист и магистер по медицинска биохемија

Еmail:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 077/877-672

моб. 075/298-063

моб. 072/544-405

Офис Менаџер

 

Татјана Дејановска

Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

тел. 034/550-901 

моб. 078/364-501

 

 

 

.