06

ПЧЕЛОЗАН (ХИТОЗАН)

- компанијата "Tенториум" во 2001 година на конференцијата на пчеларството Апимондија во Јужна Африка се претстави со потполно нов производ на пчеларството - хитозан на пчелите, наречен пчелозан, направен во соработка со експертите од Руската Академија на Природните Науки. Пчелозан е производ кој содржи нискомолекуларен хитин екстархиран од пчелите, ценета биолошки активна материја, која може да се користи во медицината, козметиката и прехрамбената индустрија. Кај пчелите, хитинската обвивка ги штити внатрешните органи на пчелите од различни патогени организми.
Хитозанот има заштитно, антивоспалително и апсорбирачко дејство, кое значи дека има способност да ги апсорбира штетните супстанци кои влегуваат или се создаваат во организмот, како резултат на различни нееколошки услови (престој и работа во загадена животна средина), нездрави диети, прекумерна употреба на лекови, лоши навики (алкохол, пушење, наркотици), присуство на соли на тешки метали, метаболни пореметувања и тн.
Нема несакани дејства врз човекот и може да се комбинира со други прехрамбени производи, лековити билки и слично.
Пчелозан е моќен имуномодулатор и успешно се користи во лекувањето на многу заболувања, посебно кај МУЛТИПЛА СКЛЕРОЗА.
Во Македонија со хитозан имаме само еден производ - АПИ-ХИТ и во него хитозанот е комбиниран со екстрактот од сибирска ела и рафинирано сончогледово масло.

Регионален Директор за Македонија

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.Регионален Директор за Македонија

Др Боне Стеваноски
Специјалист психијатар

 Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 071/367-198

Мрежен директор и стручен консултант

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.

Др Анкица Росоклија др.сци
Специјалист и магистер по медицинска биохемија

Еmail:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 077/877-672

моб. 075/298-063

моб. 072/544-405

Офис Менаџер

 

Татјана Дејановска

Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

тел. 034/550-901 

моб. 078/364-501

 

 

 

.