hlebina-300g

ХЛЕБИНА дражеи 300 гр

Словенскиот збор "HLEBINA" се користи за "пчелин леб". Лебот отсекогаш бил основата на човековата исхрана. До денешни денови се одржала традицијата кршење леб на свадби како симбол на "сит" и "полн" живот и здравје. Пчеларите велат за ПЕРГА-та дека е "пчелин леб", кој пчелите го создаваат со посебен начин на "конзервирање" на поленот, а се' со цел да им биде достапен во текот на зимата, за исхрана на младите пчели. Јадејќи перга младите пчели за три дена 1500 пати се наголемуваат и од ларви стануваат пчели.
За разлика од поленот, пергата е "обработена", ферментиран цветен прав (полен), кој пчелите го собираат и внесуваат во кошницата. Потоа го "натопуваат"со секретите кои ги лачат од своите жлезди, го "сместуваат", во саќето и одозгора го "заливаат"со мед. Во овој процес на ферментација вака "обработениот" полен станува побогат со аминокиселини, ензими, разни квасници, бактерии, млечна киселина и др. Пергата содржи преку 100 разни видови габички, преку 80 видови квасници, преку 40 видови бактерии. Извор е на калим поради тоа што го содржи 40% , магнезум 25% и железо 17% и се она што го содржи поленот, собран од цветовите на растенијата. Ова ја подобрува нејзината биолошка активност до таа мера, што ниту еден друг производ во природата или вештачки синтетизиран, ја нема биолошката активност на пергата.
Состав : перга, високо квалитетен мед од северна Русија, восок.

Начин на употреба :

Возрасни : се топат во уста 3-4-6 гранули три пати на ден, 30-40 минути пред јадење или 2 часа по јадење
Деца : од 3 до 7 години по 1-2 гранули се топи во уста три пати на ден, 30 - 40 минути пред јадење или 2 часа по јадење
• од 7 до 14 години по 2-3 гранули се топат во уста три пати на ден, 30 - 40 минути пред јадење или 2 часа по јадење.
Контраиндикации : индивидуална преосетливост на пчелни производи.

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.Регионален Директор за Македонија

Др Боне Стеваноски
Специјалист психијатар

 Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 071/367-198

Бесплатни стручни консултации кај:

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.

AnkicaRosoklija
Др Анкица Росоклија др.сци
Специјалист и магистер по медицинска биохемија

Еmail:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 077/877-672

 

Офис Менаџер

 tatjana

Татјана Дејановска

Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 078/364-501

 

 

 

.