cernika

ЧЕРНИКА (БОРОВИНКИ) дражеи 180 гр

Традиционално, боровинките се користитат во исхраната бидејќи имаат пријатен и освежувачки вкус. Но тоа не е единствената причина за нивното користењето во исхраната. Боровинката (Vacconium myrtillus) има малку калории, а многу лековит состав.
Содржи : антоциани, биофлавоноиди, флаванол, каротин, гликоза, растителни влакна, гликозиди, фитоалексини (птеростилбен, ресвератрол кои се антимикробни материи и делуваат антидијабетично, снижуваат холестерол и триглицериди и делуваат антиканцерогено), органски киселини (лимонска и јаболкова), пектин, протеини, сапонини, оксикумарин, макро и микроелементи - натриум, калиум, калциум, бакар, железо, манган, хром и др., витамини - A, B, C, E, фолна киселина.

Во народната медицина, посебно во северна Русија од поодамна боровинките се применуваат за подобрување на видот и за решавање на многу проблеми поврзани со функционирањето на очите. Боровинките имаат силно антиоксидантно дејство.
Во овој производ, делувањето на боровинките е зголемено со додавање на перга – "пчелин леб". Ова е пчелин производ, кој е познат по своите лековити својства. Пергата е многу важен извор на провитамин А (бета-каротен), а овој е исклучително важен за правилно функционирање на очите. Покрај тоа, активните состојки кои се содржани во пергата ги смалуваат штетните ефекти на токсичните супстанции, на мрежницата на окото. Витамините C и P ја подобруваат работата на крвните садови, ги елиминираат спазмите на мазните мускули на крвните садови и на тој начин обезбедуваат подобра исхрана на окото.
Уникатната технологија која се користи за производство на сите производи од компанијата (ултразвучна хомогенизација), овозможува целосно зачувување на сите корисни својства на боровинките. Количината на активните состојки и биолошкото делување на производот е исто, како што делуваат боровинките во свежа состојба. Дејството на боровинките се зајакнува со синергистичното дејство на присустните корисни биолошки активни супстанции во составот на медот и пергата.
Состав : боровинки, перга, високo квалитетен мед од северна Русија.

Начин на употреба :

Возрасни : по 1/2 до 1 кафено пластично лажиче 2-3 пати дневно се топи во уста, 30-40 минути пред јадење или 2 часа после јадење
Деца : од 1 до 3 години по 1/4 кафено пластично лажиче 2-3 пати дневно се топи во уста, 30-40 минути пред јадење или 2 часа после јадење
• од 3 до 7 години по 1/3 кафено пластично лажиче 2-3 пати дневно се топи во уста, 30-40 минути пред јадење или 2 часа после јадење
• од 7 до 14 години по 1/2 кафено пластично лажиче 2-3 пати дневно се топи во уста, 30-40 минути пред јадење или 2 часа после јадење.
Контраиндикации: индивидуална преосетливост на пчелни производи.

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.Регионален Директор за Македонија

Др Боне Стеваноски
Специјалист психијатар

 Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 071/367-198

Бесплатни стручни консултации кај:

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.

AnkicaRosoklija
Др Анкица Росоклија др.сци
Специјалист и магистер по медицинска биохемија

Еmail:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 077/877-672

 

Офис Менаџер

 tatjana

Татјана Дејановска

Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 078/364-501

 

 

 

.