ПОЛЕН (ЦВЕТЕН ПРАВ)

- збир на поленови зрнца (машки гаметофити) од цветните растенија, ситен прав збогатен со секрецијата од жлездите на пчелите и со нектар. За разлика од поленот на растенијата кои се опрашуваат со ветер, поленот собиран од пчелите, по правило не е алерген затоа што пчелите додека го собирааат и го обработуваат со ферменти (ензими), а овие ензими се причина за уникатното делување на поленот на човечкиот организам.
Поленот делува антиинфламаторно, го забрзува зарастувањето на раните, го стимулира растот и регенерацијата на оштетените ткива (посебно важно за црниот дроб) позитино делува во лекувањето на коронарната срцева болест, ревматска срцева болест, го нормализира срцевиот ритам, хипертензијата, хипотензијата, ја подобрува циркулацијата и ги зајакнува капиларите, посебно церебралните крвни садови, ја подобрува липидната размена.  

03

Во него се содржат речиси сите минерали кои ги има во крвта, посебно е извор на железо, бакар и манган. Со поленот младите пчели за неколку дена од ларва стануваат пчели (1500 пати го зголемуваат обемот). На пчелите работнички им помага за функција на жлездите кои произведуваат восок, на трутовите им е неопходен за правилен развиток и функција на половиот систем, матицата мора да добие полен, бидејќи е неопходен за производство на матичен млеч. Поленот е основен материјал за создавање на пергата (пчелин леб), која е резервна храна за преживување на пчелите во долгите и ладни сибирски зими.
Во 1991 година истражувачкиот тим на руските научници заедно со стручњаците од компанијата "Тенториум" работеле на испитување на "својствата на DNK-nukleaza". Овој тим открил, дека одредени ензими на поленот, влегуваат во јадрото на клетките на човекот и се вклучуваат во процесите на синтеза на клетките и на тој начин ги "реконструираат" оштетените ланци на DNK. Ова неколку пати го продолжува животниот век на клетката, а со тоа се подобрува и квалитетот на животот на човекот.
Поленот го има во поголем број на производи од компанијата "Тенториум" : ТЕНТОРИУМ ПЛУС, АПИ-СПИРА, ХИНАЗИ, АПИГРАНУЛА 2, О-ДЕ-ВИТ, АПИ-ЕЛИТЕ, ФОРМУЛА РА, ХЛЕБИНА и ЧЕРНИКА (БОРОВИНКИ).

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.Регионален Директор за Македонија

Др Боне Стеваноски
Специјалист психијатар

 Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 071/367-198

Бесплатни стручни консултации кај:

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.

AnkicaRosoklija
Др Анкица Росоклија др.сци
Специјалист и магистер по медицинска биохемија

Еmail:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 077/877-672

 

Офис Менаџер

 tatjana

Татјана Дејановска

Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 078/364-501

 

 

 

.