04

ПРОПОЛИС (ПЧЕЛНО ЛЕПИЛО)

- се добива при обработка на смолестите материи од различни дрвја и грмушки. Има ароматичен и пријатен вкус и неговиот состав, сеуште е тајна дури и за најискусните стручњаци. Пчеларите го нарекуваат "пчелно лепило". Самото име укажува на улогата - про (за) полис (град). Со него пчелите го учврстуваат саќето и ги затварат пукнатините.
По изгледот е смолеста материја жолто-зелена до темно црвена, со стоење станува потемна и ја губи еластичноста. Има карактеристичен мирис на смола и горчлив вкус, а по структура е густ и хомоген.

05

Хемискиот состав му е многу сложен и во голема мера зависи од "пашата" на пчелите. Во него се пронајдени 284 ралични соединенија од кои само 111 се идентификувани. Прополисот содржи смолести киселини и балзам (киселини од кората на дрвата) 40%, артепилин Ц 5%, феноли, танин и малку полен 5-15%, пчелин восок 30% , етерични масла 5-10%, флавоноиди, аминокиселини, сите витамини, макро и микро елементи. Останатите состојки до ден денеска не и се познати на науката, но е утврдено неговото позитивно делување на здравјето на човекот. Влијае на зголемувањето на продукцијата на ендогените надбубрежни кортикостероиди.
Прополисот исто така има силно антибактериско, антивирусно, антифунгално, антиинфламаторно, регенеративно, смирувачко и имуномодулаторско дејство, кое се манифестира како при локална, така и при системска употреба. Бидејќи кај поголемиот број заболени од МУЛТИПЛА СКЛЕРОЗА чести се проблемите со мокрењето и уринарните инфекции, употребата на прополисот за нив, е од незаменливо значење.

Постојат два производа кај нас, кои содржат чист, концентриран прополис. Кој ќе биде препорачан зависи од состојбата на пациентот.
Едниот е ЕЈ-ПИ-ВИ воден раствор на 10-20% прополис, а другиот е алкохолен раствор на 20-30% прополис ПЕГУС (ПРОДУКТ БРОЈ 1).
Вообичаено во периодите на ремисија го препорачуваме Пегусот, затоа што алкохолот може да даде додатно иритирачко дејство во периодот на влошување на болеста.
Производот Еј-Пи-Ви го препорачуваме не само во периодот на ремисија, туку и во периодот на акутно влошување, бидејќи не содржи алкохол.
Покрај овие два производа, ги препорачуваме сите наши производи кои содржат прополис (кремата Тенториум и производите со медови компоненти).

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.Регионален Директор за Македонија

Др Боне Стеваноски
Специјалист психијатар

 Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 071/367-198

Бесплатни стручни консултации кај:

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.

AnkicaRosoklija
Др Анкица Росоклија др.сци
Специјалист и магистер по медицинска биохемија

Еmail:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 077/877-672

 

Офис Менаџер

 tatjana

Татјана Дејановска

Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 078/364-501

 

 

 

.