06

ПЧЕЛОЗАН (ХИТОЗАН)

- компанијата "Tенториум" во 2001 година на конференцијата на пчеларството Апимондија во Јужна Африка се претстави со потполно нов производ на пчеларството - хитозан на пчелите, наречен пчелозан, направен во соработка со експертите од Руската Академија на Природните Науки. Пчелозан е производ кој содржи нискомолекуларен хитин екстархиран од пчелите, ценета биолошки активна материја, која може да се користи во медицината, козметиката и прехрамбената индустрија. Кај пчелите, хитинската обвивка ги штити внатрешните органи на пчелите од различни патогени организми.
Хитозанот има заштитно, антивоспалително и апсорбирачко дејство, кое значи дека има способност да ги апсорбира штетните супстанци кои влегуваат или се создаваат во организмот, како резултат на различни нееколошки услови (престој и работа во загадена животна средина), нездрави диети, прекумерна употреба на лекови, лоши навики (алкохол, пушење, наркотици), присуство на соли на тешки метали, метаболни пореметувања и тн.
Нема несакани дејства врз човекот и може да се комбинира со други прехрамбени производи, лековити билки и слично.
Пчелозан е моќен имуномодулатор и успешно се користи во лекувањето на многу заболувања, посебно кај МУЛТИПЛА СКЛЕРОЗА.
Во Македонија со хитозан имаме само еден производ - АПИ-ХИТ и во него хитозанот е комбиниран со екстрактот од сибирска ела и рафинирано сончогледово масло.

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.Регионален Директор за Македонија

Др Боне Стеваноски
Специјалист психијатар

 Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 071/367-198

Бесплатни стручни консултации кај:

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.

AnkicaRosoklija
Др Анкица Росоклија др.сци
Специјалист и магистер по медицинска биохемија

Еmail:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 077/877-672

 

Офис Менаџер

 tatjana

Татјана Дејановска

Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 078/364-501

 

 

 

.