07

ПЕРГА

- "пчелин леб" преставува полен покриен со мед, кој под дејство на ензимите на жлездите на пчелите, се меша со медот и со текот на времето станува перга - квалитетна протеинска храна - "пчелин леб", со кој се хранат младите пчели во текот на зимата. Во пергата има прав од глуварче богат со каротиноиди кои во човекот се претвараат во витамин А, стерини кои се трансформираат во витамин D, потребен за структурата на калцитонин - одговорен за формирање и цврстина на коските, витамин Е кој го зајакнува имуниот систем и влијае на машката потентност, витамин C, витамини од групата B, простагландини – хормони кои ја регулираат работата на машкиот репродуктивен систем. Исто така пергата ја штити кожата од штетно зрачење. 

Во пергата се содржани скоро сите есенцијални аминокиселини :
• аргинин кој го стимулира имуниот систем и влијае на хормонот за раст
• глутамин потребен за нормален развој на мускулите како и за одржување на нормалната ацидо-базна равнотежа
• серин учествува во метаболизмот на мастите и изградба на антителата
• тирозин заедно со триптофан го подобрува расположението, го регулира апетитот, го намалува хроничниот замор, го подобрува сонот
• лизин учествува во одбрана од вируси.
Есенцијални киселини од протеините на поленот, по структурниот состав, се блиски со протеините во месото, јајцата и другите квалитетни производи.
Во Македонија производи кои се богати со перга се : ХЛЕБИНА и ЧЕРНИКА.

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.Регионален Директор за Македонија

Др Боне Стеваноски
Специјалист психијатар

 Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 071/367-198

Бесплатни стручни консултации кај:

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.

AnkicaRosoklija
Др Анкица Росоклија др.сци
Специјалист и магистер по медицинска биохемија

Еmail:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 077/877-672

 

Офис Менаџер

 tatjana

Татјана Дејановска

Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 078/364-501

 

 

 

.