МЕД

- сладок и густ сок кој пчелите медарици го создаваат од нектарот кој го собираат на цвеќето или како медена роса од секретите на некои инсекти.
Медот е најсовршениот производ во природата и во него се присутни скоро сите состојки кои го градат организмот на човекот. До сега, ниту еден обид да се произведе мед со индустриска технологија, не бил успешен. Нектарот е главен извор на јагленохидратите кои пчелите во медот го претвараат во глукоза и фруктоза. Зрелиот мед не содржи повеќе од 15% вода, а пчелите во саќето го покриваат со восок (восочни медни капаци) за да го заштитат од влага и расипување.
Во медот има минерали, аминокиселини, важни органски киселини како што се мравја, јаболкова, лимунска, оцетна и јантарна киселина, пигменти, разни деривати на хлорофил, восок, инулин, витамини - посебно од групата B.
Вредноста на медот се определува со дијастазна активност - број кој ја покажува количината на активни ензими. Бидејќи во Сибир климатските услови се тешки (долги зими-куси лета) пчелите за да преживеат, создаваат мед кој е многу "концентриран". Затоа медот кој се користи во компанијата"Тенториум" има висок дијастазен број (30-50) и е многу квалитетен. За компарација медовите од другите руски региони ги имаат овие дијастазни броеви : медот од југот на Русија до 9, башкирскиот мед до 12 и алтајскиот мед до 18.

 

08

 

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.Регионален Директор за Македонија

Др Боне Стеваноски
Специјалист психијатар

 Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 071/367-198

Бесплатни стручни консултации кај:

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.

AnkicaRosoklija
Др Анкица Росоклија др.сци
Специјалист и магистер по медицинска биохемија

Еmail:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 077/877-672

 

Офис Менаџер

 tatjana

Татјана Дејановска

Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 078/364-501

 

 

 

.