09

ПЧЕЛИН ВОСОК

- му е познат на човекот со векови и секогаш бил исклучително ценет како многу важен фактор кој допринесува за подобро здравје и подобар изглед на луѓето. Многу народи, во текот на историјата, го користеле восокот. Старите Египќани го користеле восокот во смесите за мумифицирање, а исто и за козметички цели. Лековитите својства на восокот им биле познати на луѓето уште од древните времиња.
Пчелниот восок има силни антимикробни својства и физичка пластичност која не се губи повеќе стотици години. Парчињата восок кои биле пронајдени во египетските пирамиди сеуште биле меки и имале карактеристичен мирис на восок. Исто така, во античките времиња, луѓето знаеле дека восокот е поефикасен од "калта" на Мртвото море (која е позната по своите антимикробни својства) и го користеле во состав на многу "здравствени" и козметички препарати. Поради сите овие причини, восокот ја имал улогата на светска валута и се користел како стандардна мерка кај трговците за размена на стоки. И ден денес, во некои региони винарите, винските буриња ги обложуваат со восок за подобро зачувување на виното.
Денес, восокот се користи во многу области. Пчелниот восок всушност бил и "инспирација" за да се пронајде вештачкиот восок, кој сега се користи во металургијата, оптиката, во авионската конструкција, телефонијата, радио технологијата. Исклучително е важна неговата примена во козметологијата. Фармацевтските и козметичките компании постојано се грижат во своето производство да имаат природни и квалитетни производи и да го вклучат и природниот пчелин восок, кој ја "гарантира" природноста и квалитетот на производите. Меѓу нив е и компанијата "Тенториум".
Саќето е восочна "зградата" на пчелите со многу илјадници ќелии - "станови". Единствено пчелните семејства, за само една сезона, можат да изградат такво "живеалиште", во кое живеат и работат до 30.000 пчели. Восочното саќе е одлично "пакување" за сите пчелини производи. Стерилните услови во саќето се должат на антимикробните својства на саќето. Затоа медот не се скиселува, а поленот не мувлосува, иако влагата во кошницата е повисока од идеалната. Во саќето, производите на пчелите се целосно заштитени од влијанието на животната средина, затоа што пчелите го запечатуваат саќето со тенок слој од восок - восочен меден капак.

10

Од секој тон мед, се добива од 9-11 килограми восок од восочните медени капаци. Овие восочни медени капаци треба внимателно да се соберат додека се собира медот. Само во хемискиот состав се разликуваат од другиот восок, кој пчелите го мешаат со ензими од жлездите, прополис и цвет во прав и овој восок организмот го апсорбира и го искористува многу поефикасно отколку обичниот восок.
Производите кај нас, во кои е содржан пчелиниот восок на компанијата "Тенториум" се : ТЕНТОРИУМ КРЕМА, АПИ-БУСТ КРЕМА и ЧИЛИДОНИЈА КРЕМА.

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.Регионален Директор за Македонија

Др Боне Стеваноски
Специјалист психијатар

 Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 071/367-198

Бесплатни стручни консултации кај:

Др Анкица Росоклија др.сци дипломирала на Медицинскиот факултет во Скопје во 1976 г. каде што специјализирала во областа Медицинска биохемија во 1988 г., магистрирала во 1986 г. и докторирала 2003 г.

Во 1989 г. била избрана за стручен соработник на предметот неврологија и психијатрија на Медицинскиот факултет во Скопје. 

Од 2003 г. до сега работи како стручен консултант во неколку приватни биохемиски лаборатории во Р. Македонија. Автор е на неколку научни трудови презентирани на национални и меѓународни конгреси и објавени во списанија. 

Од 2005 г. до денес се занимава со комплементарна медицина – апитерапија и со стручни трудови од ова поле учествувала на неколку меѓународни конгреси. Држела стручни и едукативни предавања акредитирани од страна на Лекарската комора на Р. Македонија. 

Автор е на информативни и едукативни текстови од апитерапијата објавувани во Лекарски весник на Р. Македонија.

AnkicaRosoklija
Др Анкица Росоклија др.сци
Специјалист и магистер по медицинска биохемија

Еmail:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 077/877-672

 

Офис Менаџер

 tatjana

Татјана Дејановска

Email:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

моб. 078/364-501

 

 

 

.